úterý 18. února 2014

bílá rýže, průsvitný porcelán

kuchyň jsem zabydlela řádně: po letech jsem si začla pravidelně vařit, upekla cca 7 chlebů. ten poslední byl nejpovedenější, na pohled tak elegantní, že jsem o něm smýšlela v ženském rodě; chuťově lahodnější než žitné hranoly ze zdravé výživy. leden a počátek února byly plné oslav i pití z méně bujarých důvodů. dvířka trouby bouchala, papiňák syčel, mixér a hnětač vrčely a na plotně bublalo nemálo polévek. povánoční sladkosti, těžké červené víno, maso. vinotéka, proslulé burgery. šampaňské.

přišel čas trochu odlehčit, zastavit se. a omrknout automatismy. sůl, cukr, maso, a jestli je potřebuju. a alkohol! už zas fouká ten vítr: přišel čas duchovní, duševní a tělesné přípravy na jaro.

Žádné komentáře: